Capoeira

Wat is capoeira?


Capoeira is een vechtkunst ontstaan in Brazilië door Afrikaanse slaven. Capoeira heeft geen afgelijnde geschiedenis, maar we weten wel zeker dat in de jaren 1500   vele West-Afrikanen als slaven naar Brazilië werden gebracht door de Portugezen. Ze waren ver van huis en er wordt aangenomen dat ze hun cultuur en wens naar vrijheid niet verloren waren. Om hun vrijheid te winnen, begonnen ze technieken te ontwikkelen om zich te verdedigen en te kunnen ontsnappen.


De slaven mochten uiteraard geen vechtsporten beoefenen, dus moest de ontwikkeling en het beoefenen van deze kunst in het geniep gebeuren. De meest natuurlijke vermomming was een dans, aangezien dans en zang populaire expressievormen zijn in Afrika. Zo ontwikkelden deze "slaven" een manier om hun aanvals- en verdedigingstechnieken te oefenen met muziek, zang en dans.

 

Alhoewel capoeira een onschuldige dans leek, oefenden de dansers of "capoerista's" dodelijke vechttechnieken. De vermomming en sluwheid maken dat capoeira verschilt van de andere vechtkunsten.

Veel trappen en sommige bewegingen die gebruikt worden in capoeira zijn ook te vinden in andere vechtsporten, maar het verschil is de manier waarop. In capoeira worden vele schijnbewegingen gebruikt. En ook al lijkt een beweging gracieus, toch kan die heel gevaarlijk zijn.

Capoeira wordt normaal beoefend in een cirkel van mensen, "roda" genoemd. De mensen die in de cirkel staan, zijn meestal andere capoeirista's die aan het wachten zijn om te "spelen". Deze mensen worden geacht de energie aan de roda te geven door in de handen te klappen en te zingen als antwoord op het gezang van de persoon die de roda leidt.


Er worden verschillende instrumenten gebruikt in een capoeira roda: een agogô, een pandeiro (tamboerijn), een atabaque (zoals een conga) en -belangrijkst- de berimbau. Elk instrument draagt bij tot de energie in de roda, maar de berimbau leidt. De berimbau zegt aan de spelers in de roda hoe ze moeten spelen: vlug of traag, agressief of niet … De berimbau begint en beëindigt de roda. Alle andere instrumenten volgen zijn ritme.


 


Capoeira AngolaDeze stijl wordt aangeduid als de oorspronkelijke capoeira. Vincente Ferreira Pastinha (geboren in 1889), beter bekend als Mestre Pastinha was de eerste die les gaf in capoeira in een capoeiraschool op het Pelourinho in Salvador da Bahia; "Centro Esportivo de Capoeira Angola". Met de belofte terug te kunnen keren in het pand na een verbouwing werd hij met zijn leerlingen op straat gezet. In 1941 opent hij de tweede officieel erkende capoeira school.


Pastinha vertelt hoe hij het spel leerde van de Angolees Benedito. Deze leerde het hem omdat Pastinha klein en zwak was. Capoeira zou hem onvoorspelbaar en weerbaar maken. Pastinha is in 1981 overleden, maar zijn leerlingen geven nog steeds les. Twee bekende namen zijn Mestre João Pequeno en Mestre João Grande. De laatste is de enige die een officiële titel als doctor aan een Universiteit heeft gekregen in de Verenigde Staten. Omdat zij en hun vele leerlingen in de zelfde stijl lesgeven en veelal hetzelfde gedachtegoed uitdragen, wordt de 'stijl' gezien als de traditionele.


 


 

Capoeira RegionalIn 1932 opent Manoel dos Reis Machado (Mestre Bimba) zijn capoeiraschool. Dit werd de eerste formele school, officieel erkend door de Braziliaanse overheid op 9 Juli 1937. Mestre Bimba ontwikkelde zijn eigen regionale stijl, vandaar de naam: Capoeira Regional. Hij was een uitstekend worstelaar en in zijn vorm combineerde hij technieken van de originele capoeira met de technieken van jiujitsu, boksen en Grieks-Romeins worstelen. Deze tak van capoeira wordt gekarakteriseerd door de vele acrobatische toevoegingen en de snelle uitvoering. Mestre Bimba overleed in 1974 en in 1996 werd aan hem door de Universidade Federal da Bahia post mortem de titel "Doutor honoris causa" toegekend.


 


 

Capoeira Contemporanea


Capoeira is voortdurend aan verandering onderhevig. Er bestaat geen centrale organisatie. Tegenwoordig valt de term Capoeira Contemporanea (hedendaagse capoeira) steeds vaker. Er lijkt een nieuwe stijl te ontstaan. Deze stijl komt voort uit de capoeira regional van Mestre Bimba. De scholen die deze stijl onderwijzen maken onderscheid tussen verschillende manieren van spelen gerelateerd aan verschillende ritmes. Voorbeelden hiervan zijn: capoeira angola, benguela en regional.

Copyright  ©  All Rights Reserved